Farnosť Ducha Svätého Žehra

Farský deň

Rodina je pre mnohých ľudí bezpečným prístavom, do ktorého sa môžu vrátiť. Rodina často nie sú len pokrvní príbuzní, ale aj tí, ktorí nám svojou prítomnosťou spríjemňujú a obohacujú život. Rodina je pomenovanie toho, čo človek hľadá, keď to najviac potrebuje.

Presne takúto rodinu vytvorili veriaci z farnosti Žehra v sobotu 24. júna vo farských priestoroch, v ktorých sa konal Deň rodiny. Akcia sa začínala svätou omšou v žehranskom kostole v dopoludňajších hodinách. Po svätej omši nasledovala desiata v podobe koláčov, ktoré napiekli animátori, deti či rodičia.  Na farskom dvore mali eRko animátori pripravené rôzne stanovištia pre deti, ako skákanie vo vreci, stanovište zamerané na pamäť či logiku, prenášanie vody pomocou lyžičky alebo maľovanie na tvár. „Deň pred akciou sme sa báli toho, čo nám prinesie počasie, avšak úplne zbytočne, pretože Pán sa postaral a počasie vydržalo. Vďaka tomu sme mohli organizovať všetky stanovištia vonku a spolu s deťmi sa na nich zabávať,“ vravela jedna z animátoriek.

Po stanovištiach čakal na rodinky chutný guľáš, ktorý pripravovala jedna z mamičiek, teta Škotková. „Guľáš bol veľmi chutný. Veľmi nám chutil guľáš, ktorý ste navarili. Bolo to výborné.“ Aj takéto ohlasy na obed bolo počuť po farskom dvore. Po obede sa účastníci rozpŕchli tancovať eRko tance, či hrať skupinové hry ako volejbal a futbal.

Deti sa zabávali a rodičia sa rozprávali. Na tvárach bolo vidieť radostný úsmev, ale zároveň aj mierne vyčerpanie z programu a únavu z teplého počasia. Deň rodiny sa aj napriek menšej účasti vydaril a organizátori ďakujú všetkým, ktorí prišli a zároveň pozývajú na Deň rodiny aj budúci rok. Pretože utužovať vzťahy aj vo farskej rodine je veľmi dôležité.

Autor: Agnesa Kaľavská